Ubar - Kullanıcı Çubuğu

15 Eylül 2009
Uzun süredir böyle farklı ve kullanışlı bir bileşen tanıtmamıştım. Belki bana denk gelmemişti belkide böyle bileşenler gerçekten çok az.

Bileşenimiz Ubar, sitemizin görünümü ve kullanılabilirliği ile ilgili. Özellikle Türk site yöneticilerinin ilgisini çekecektir. Zira bu tip şeyleri çok bazende abartarak kullanıyorlar.

Bileşenimiz sitemizde sabit bir çubukta bir çok farklı şeyi yayınlamamıza yarıyor. Kullanıcılar bu çubukla arama yapabiliyor. küçük notlar alarak kaydedebiliyor, yayınladığınız menüleri yada bağlantıları istediğiniz yerden ulaşabiliyorlar. Son sürümünde sitenizdeki modülleri bile bu çubukta yayınlayabiliyorsunuz. Neler yapabileceğimize geçmeden önce nasıl bir şey olduğuna göz atmanızda fayda var. Buradan Demo sitesine ulaşabilirsiniz.





Bileşeni indirip kurduktan sonra yönetim panelinden Ubar menüsüne girince karçımıza iki seçenek çıkıyor.
Genel Yapılandırma bölümünde çubuğumuzun nasıl ve nerede görüneceğini belirliyoruz.
Önizleme sekmesinde çubuğun, çerçevesinin rengini, saydamlığını ve sitemizde alttamı yoksa sağ yada solda mı görünmesini istediğimizi seçebiliriz.
Ayarlar sekmesinde çubuğu hangi grubun görüntüleyebileceğini, hangi menülerde yayınlanacağını seçebilirsiniz.

Gerekli ayarları yaptıktan sonra bileşenin asıl düzenlememiz gereken kısmına yani Toolbar Buttons kısmına menüden ulaşabiliriz.
Burada Çubukta hangi butonların ne işe yarıyacağı ve nasıl görüneceğini ayarlamamız gerekiyor.
Yeni butonuna bastığımızda karşımıza Joomla menü ekleme bölümündeki gibi bir liste çıkıyor. Burada ne tür bir buton ekliyeceğimizi seçiyoruz. Çubuğumuza ekleyebileceğimiz buton çeşitleri;
Bağlantı, Özel menü, Menü yöneticisinden menü, Kullanıcı, Bileşenler, Modül, Not defteri, Arama sayfası, Html içerik ve özel betikli buton.

Bu butonların kullanımını uzun uzun yazmıcam deneyerek yada örnek görmek isterseniz yukarıdaki varsayılan butonuna tıklayarak örnek butonlar ile kendinizde kolayca çözebilirsiniz.

Kendi sitesindede Buton örneklerini gösteren bir sayfa var buraya ayrıntılar için göz atabilirsiniz.
Benim ilk aklıma gelen özellik uzun makalelerde yorum formuna ulaşmak için kullanmak oldu.
Bunun için Other link butonunu seçtim ve adres kısmına #comments yazdım butonun görüntülenme seçekneklerindede makalelerimin olduğu menüyü seçtim böylece makalelerde jcomments yorum formuna giden bir butonum oldu. Üstelik bu hareketi mootoolls sayesinde yavaş bir şekilde yapıyor. Sitesinde bunun gibi farklı kullanımlarınıda hem demosunu görebilir hemde nasıl uygulanacağını öğrenebilirsiniz.

Sizde bu güzel görünümlü çok işlevli ücretsiz bileşeni kullanmak isterseniz indirme bağlantısına tıklamanız yeterli.

Ubar 0.9.2 Bileşen indir -->

0 yorum:

Yorum Gönder