TinyMCE Editör Türkçe Kullanımı

30 Ağustos 2009 1 yorum
Joomla kurulumunda varsayılan yazı editörü olarak Tinymce geliyor. Türkçe kurulum sonrasında ingilizce olarak kalıyor, çünkü dil dosyaları joomla dil dosyalarından bağımsız.
Editörü Türkçe kullanmak isteyenler aşağıdaki adımları izleyerek Türkçeleştirme işlemini yapabilirler.

İlk önce gerekli Türkçe dosyaları indirmemiz gerekiyor. Bunun için http://tinymce.moxiecode.com/download_i18n.php adresine giriyoruz . en altta Turkish yazısını buluyoruz ve yanında kutucuğu işaretleyip Download butonuna basıyoruz. Dikkat XML yazısına tıklamıyoruz kutucuğu işaretliyip listenin en altındaki download butonuna basıyoruz. tinymce_lang_pack isimli zip dosyası iniyor. bu dosyayı bir klasöre çıkartıyoruz.

Bir FTP programıyla Joomla sitemize bağlanıyoruz. Joomla dizinine geldikten sonra:
/ana-dizin/plugins/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce
Dizinine geliyoruz indirip zipten çıkarttığımız langs, plugins ve themes klasörlerini bu dizin içine kopyalıyoruz. Tüm dosyaları aktardıktan sonra.

Joomla Yönetim paneline giriş yapıyoruz Eklentiler-Plugin(uyumlu ek) kısmında Editor - TinyMCE tıklayıp giriyoruz. Ayarlarındaki Dil kodu kısmında yazan en yerine tr yazıyoruz. Böylece editörümüz artık Türkçe oluyor

Phoca Guestbook 1.3.2 Türkçe

27 Ağustos 2009 0 yorum
Bir seneden beri artık kullanmadığım için takip etmediğim ziyaretçi defteri bileşenlerininden biri olan phoca guestbook için dil dosyasını güncelledim. Pek fazla ortalarda görmesekte istatistiklere bakınca ziyaretçi defterlerinin hala çok kullanıldığını anlıyorum. Son sürümü bu senenin başında yayınlanan bileşen için güncel dil dosyasını indirip kullanabilirsiniz.


Phoca Guestbook 1.3.2 Bileşen indir -->

Phoca Guestbook 1.3.2 Türkçe dil dosyası -->

JComments Eklentileri

26 Ağustos 2009 1 yorum
JComments yorum bileşeninin en az kendi kadar kullanışlı eklentileri var. Bu yazıda onlardan bahsetmek istiyorum.
Yakın bir zamanda güncellenen bileşenin güncel dil dosyasını yeni sürüm yayınlanana kadar kendiniz kurmalısınız. Dil dosyasını tekrar güncelledim ve modül içinde bir dosya ekledim böylece bileşen ile birlikte modülüde Türkçe olarak kullanabilirsiniz.

JComments 2.1.0 bileşen indir-->
JComments 2.1.0 Türkçe Dil dosyası indir -->

Bileşenin şu anki son sürümü olan 2.1.0 kurulumunu yaptıktan sonra bir kaç modül ve eklenti ile geliştirebilirsiniz.

1. JComments modülü:
Bu modül ile yorumlarınızı sitenin istediğiniz modül pozisyonunda yayınlayabilirsiniz.
Modül Ayarları
Modül sadece son yorumları göstermiyor. Modül özelliklerine girip Modül Biçiminden
Son yorumlar, Son yorumlanan içerik, En çok yorumlanan içerik, en son yayınlanmayan yorumlar, Popüler yorumları göstermesini seçebilirsiniz. Modülleri kopyalayarak tüm bu seçenekleri hepsininde gösterilmesini sağlayabilirsiniz.
Modülün hangi bölümden , kategoriden yada bileşenden yorumları göstermesini istediğinizi seçebilirsiniz. JComments birden fazla bileşenle çalışabildiği için bu bileşenlere eklenen yorumları göstermek içinde bir alan eklenmiş Kaynak alanına istediğiniz bileşenin ismini yazarak o bileşendeki içeriğe yapılan yorumları göstereblirsiniz. Birden fazla bileşendeki yorumları göstermek için virgül ile ayırarak kullanılabilir.
Bunlar dışında daha bir çok ayarı modül özelliklerine girerek yapabilirsiniz. (Türkçe kullanmak için dil dosyasını güncellemeyi unutmayın)
JComments modül 2.5.3 indir-->

2. JComments latest backend
Bu modülü kurarak son yorumları yönetici panelinde görebilirsiniz. Kurduktan sonra cpanel konumunda yayınlarsanız, Yönetim paneli anasayfasında sekme olarak çıkacaktır. Böylece son yorumları bileşene girmeden görebilir ve onaylamanız gerekn varsa onaylayabilirsiniz.
JComments Backend modül indir-->

3. JComments Avatar
Jcomments kullanıcıların avatarlarını bileşen ile göstermiyor bunun için bir plugin yayınlanmış kurup yorumların yanında avatar gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için ilk önce Bileşen ayarlarına gidip Plugin kullan kısmını evet olarak seçmelisiniz. Bileşen ayarlarında izinler sekmesinde kimin bu avatarları görüntüleyeceğini seçmek için Gravatar Kullan bölümünü kullanmalısınız.
Daha sonra plugini kurup özelliklerinden hangi avatarın gösterileceğini seçmelisiniz. Neredeyse tüm kaynaklar mevcut plugini yayınlayıp kaydettikten sonra avatarlar yorum formunda görüntülenecektir.
JComments Avatars 2.9 indir-->

4. CB Jcomments tab
Community builder kullanan sitelerde kullanıcıların yorumlarının profil sayfalarında gösterir.
CB Jcomments tab 1.5 indir -->

5. JComments Sobi2 plugin
Sobi2 bileşeninde yorumların çalışmasını sağlar.
JComments Sobi2 plugin indir-->

ionFiles 4.5 Beta3 Türkçe

23 Ağustos 2009 0 yorum
Uzun süredir güncellemediğim bir bileşendi ionFiles. Bu sürede joomla 1.5 native bir bileşen haline gelmiş, özellilk olarak çok fazla bir değişiklik olmasada gelişimini sürdürüyor.
Göze çarpan ilk özelliği tema desteğinin gelmesi ve iki temayla birlikte gelmesi.
ionfilesin nasıl göründüğünü görmek isterseniz datsogallerinin sitesine bakabilirsiniz. İndirme bölümünde ionfiles kullanılmış.
Daha önceki sürümlerinde eksiklik olarak gördüğüm kategorilendirme olayı kısmen aşılmış fakat hala sadece kayıtlı kulanıcılar için indirme özelliğinde sorun var. Kayıtlı kullanıcılar seçildiğinde dosya gözükmüyor fakat dosya bağlantısına başka bir yerden tıklanıldığında dosyaya ulaşılabiliyor. Buda bileşen için küçük bir hata Onun dışında kolay kullanımı basit görünümü ile kullanılabilicek bir indirme yöneticisi.

ionFiles 4.5 beta3 indir -->

ionFiles 4.5 Türkçe dil dosyası -->

JEvents 1.5.2 Yayınlandı

21 Ağustos 2009 1 yorum
Takvim bileşenimiz Jevents yeni sürümü yayınlandı. bu sürümde hata düzeltmeleri yapılmış ve birkaç basit özellik eklenmiş.
Bileşeni güncellemek için yeni sürümü indirip, aynen yeni kuruyormuş gibi joomla eklenti kurma bölümünden eski sürümü kaldırmadan kurmanız yeterli.
Bileşenle beraber Mini-Calendar Modülü ve Latest Events Modülleride Güncellenmiş.
Güncellenmiş dil dosyasını ve bileşeni aşağıdan kurup güncelleyebilirsiniz.

Jevents 1.5.2 bileşen indir -->

Jevents 1.5.2 Türkçe Dil dosyası indir -->

Xmap 1.2.2 Yayınlandı

10 Ağustos 2009 0 yorum
Xmap site haritası bileşeni yeni sürümü 1.2.2 yayınlandı. Bu sürümde her zaman olduğu gibi önceki sürümlerdeki hatalar giderilmi. Yenilik olarakta çeşitli bileşenleri site haritasında göstermek için kullanılan xmap eklentileripaket içine dahil edilmiş, çok da iyi olmuş. Aramadan tek bir kurulumda bir çok bileşen site haritasında çıkıyor.

Bu sürümle birlikte yeni yayınlanan xmap eklentileri şöyle: Agora Forum, Hot Property (new J15 native version), Kunena Forum, JEvents (new J15 native version), Eventlist Component (new J15 native version), Glossary Component

Daha önceki sürümlerdede olan yönetim panelindeki Türkçe karakterlerdeki hata hala devam ediyor. Bu yüzden bazı yerlerde Türkçe karakter kullanmadım.

Xmap 1.2.2 Bileşen indir -->

Xmap 1.2.2 Türkçe dil dosyası -->

JComments 2.1.0 Yayınlandı

6 Ağustos 2009 0 yorum
Uzun bir aranın ardından yeni özellikler eklenen JComments yorum bileşeni son sürümü ile karşımızda!

Bir kaç sene önce çevirisini yaptığımda hiç kimse kullanmaz iken şu anda hiç bir yerde reklamı olmadan yeterince popüler hale gelmesi bileşenin ne kadar kullanışlı olduğunun sanırım kanıtı.

Bir çok bileşen ile entegre halde çalışması, bu bileşenlerden ve diğer yorum bileşenlerinden yorumların kolaylıkla aktarılabilmesi bileşenimizin tercih sebeplerinden sadece bir kaçı.

Artık bileşeni bilen biliyor gelelim yeni sürümündeki yeniliklere;
  • Yorum Başlığı: Yorum ekleme formuna yeni bir alan eklendi. Bu alana kullanıcılar yorumun başlığını girebiliyorlar. Kullanmak istemesseniz yönetim panelinden kapatabiliyorsunuz ve başlık yerine makale başlığı kullanılıyor.
  • Abonelik Yönetimi: Daha önceki sürümlerdede kullanıcılar yorumlara abone olabiliyorlardır ve bu sayede e-posta hesaplarına yeni yorum eklendiğinde bilgi geliyordu. Artık bu yorumlara abone olanları yönetim panelinden görüp düzenleyebiliyorsunuz.
  • Bbkod yöneticisi: Yönetim Panelinden kolaylıkla istediğiniz bbkodu oluşturabiliyorsunuz. phpBB3 kullanıcıları bu özelliği tanıyacaklardır. Bileşeni kurduğunuzda yönetim panelinde youtube, google video ve wiki örnek olarak eklenmiş durumda bunlardan faydalanarak sizde istediğiniz bbkodu kolayca oluşturabilirsiniz. Buda kullanışlı ve değişik bir özellik.
  • Gönder butonu metni değiştirilmiş Gönder (Ctrl+enter) metni ipucu olarak gösterilmiş
  • Yorumlanan konu silindiğinde tüm yorumlarda onunla birlikte siliniyor. Makale silindiğinde yorumları veritabanında kalmıyor.
  • CSS Javascript ve bağlantılar JComments kullanılmayan sayfalarda yüklenmiyor.
  • Plugin güncellenmiş bu sayede; Devamını Oku ve Yorum Bağlantılarına diğer yorum bileşenlerinde olmayan özellikler eklenmiş. Joomla temanızın standart buton sitillerini kullanabilirsiniz, Bu butonları gizleyebilirsiniz ve butonların konumunu makalenin altında ve üstünde olarak değiştirebilirsiniz. (Jcomments Plugini ile ayarlanıyor)
  • Yorum zamanı ile ilgili hata giderilmiş
JComments'e diğer bileşenlerden yorumları aktarmaya yarayan Veri Aktarma bölümüne yeni eklenen bileşenler: JamBook, K2

Jcomments ile tüm yorumları tek bir yerde kontrol etmek için yeni bileşen destekleride eklenmiş bunlar;
APoll, AutoExp, hwdVideoShare, JoomSuite Resource, JVideo, K2, PhocaGallery, RokDownloads, Weblinks, YooTheme Zoo.

Eski sürümlerden güncellemek için, eski sürümü silip yerine yenisini kurmanız yeterli. Tabiki yedek almanız öneriliyor.

Türkçe dil dosyasıda güncellendi. Ancak bileşen yayınlanmadan önce tatildeolduğum için mevcut paketle eski dil dosyası geliyor. Aşağıdan güncel dil dosyasını indirip kurabilirsiniz. En yakın güncellemede bileşen içerisini güncel dil dosyasıda entegre edilecektir.

JComments 2.1.0.0 Bileşen indir -->

JComments 2.1.0 Türkçe dil dosyası indir -->