Bugün joomla için geliştirilmiş bir süredir takip ettiğim yeni projelerden bahsetmek istiyorum. İlk iki projenin bir kaç ortak noktası var. İkisininde nooku framework ile hazırlanmış olması bunların başında geliyor. İkiside henüz yayınlanmadı ve çok göz alıcı çalışmalar olarak gözüküyor. Üstelikte açık kaynak olarak geliştiriliyorlar. Bahsedeceğim Üçüncü projemizi ise beta olarak kullanabilirsiniz.
Bu girişten sonra biraz projelerden bahsediyim.
İlk projemiz ninjaforge ekibi tarafından hazırlanan ninjaboard. Evet bu bileşen hiç de yabancı değil hatta uzun bir süredir yayında fakat konumuz olan yeni sürümü yani v1. Bu sürümde olağan dışı bir gelişme varmış gibi gözüküyor. Henüz yayınlanmadığı için fikir edinmek için verilen resimlere göz atmakla yetiniyoruz. Şuradaki yazıdaki resimlere bakarak kunena ve agora forumlarıyla bir çok temadaki karşılaştırılmış görüntülerini inceleyebilirsiniz. Yönetim kısmı içinse şuradaki resimleri inceleyebilirsiniz. Bileşenin bir ay kadar önce yayınlanacağı duyurulmuştu ancak gecikme oldu. Bileşenin yayınlanması için Nooku Framework 0.7 nin beklendiği söyleniyor. Yayınlandığında joomla forumları için güzel bir alternatif olacak gibi duruyor.
İkinci projemiz bu günlerin en popüler konularından sosyalleşme bileşenlerimizden :) Anahita
Dediğim gibi nooku ile yazılmış ve henüz yayınlanmadı. Jomsocial için sıkı bir rakip gibi gözüküyor. tabi tutarsa. Ağır aksak ilerleyen community builderdan hala vazgeçemediğimizi düşünürsek bu işler hiç belli olmuyor. Bileşenin indirilebilir sürümünün aralık 2009 gibi yayınlanması planlanıyor o zamana kadar sadece resimlerine bakarak yetinmek zorundayız. Şuradaki ekran görüntülerine bakarsanız biraz olsun anahitanın farkına varabilirsiniz. Özellik listesine bakıncada insanın iştahı kabarıyor. Birde ücretsiz olursa tadından yenmez artık.
Üçüncü bileşenimizi indirip kendi gözlerimizle görebiliyoruz. Flexicontent.
Sanırıp indirip kullanabildiğim için bu bileşeni şimdilik diğerlerinden daha çok sevdim. Bu günlerin gözde konularından bir cck bileşeni (k2, zoo, v.b.) Bileşeni tanımlamak istersem quickfaqyu almışlar içine k2 katıp zoo ile karıştırmışlar. bileşen şu anda beta4 sürümünde yani hala ilerlemesi için önünde yolu var. Ancak şu anki haliyle bile benim için çarpıcı özellikler sunuyor. Joomlanın kendi içerik yönetme kısmını ve oradaki tüm makaleleri alıp istediğimiz alanları eklememizi sağlıyor. Bu tip bileşenleri anlatmak çok zor yapabilecekleriniz neredeyse sınırsız. Bilenler cck yapısını biliyor zaten. Daha fazla uzatmadan Anlatmak için kendi sitesine başvuruyorum.Sitenin indirme bölümü dahil tamamı bu bileşen ile yapılmış. Şuradaki sayfada yandaki menüden özelliklerine göz atabilirsiniz. daha basit anlatmak için joomla liste görünümünü şuradaki gibi, içeriklerinizin görünümünüde şu sayfadaki gibi (bileşen indirme sayfası) yapmak için hiç kod bilginiz olmasa dahi bileşeni biraz kurcalayarak mümkün olacak bir şey. İlk hazırlama aşamasında bu bileşende fazla zaman geçirmek gereksede site geliştikce büyük kolaylık sağlayacaktır.
Bir haberde kısa bir süre önce yayınlanıp şimdiden kendine yer edinen acesef hakkında. Popüler joomla seo blogu alledia bileşen hakkında bir inceleme yazısı yayınlamış şuradan inceleyebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
anahita yı bende bekliyorum gerçekten,bunu öğrendiğim iyi oldu,cb artık commercial eklentiler çıkarıyor free lerin sayısı baya azaldı,developer team joomlapolis forum sitesinde de bazı gerginlikler çıkarmış okuduğum kadarıyla,jomsocial in tr sıkıntısı var ama tabii genede başarılı,ben anahitanın bu ikisini geçeceğini hisseder gibiyim
Bekleyip görmek lazım. Bileşen çıkmadan birşeyler söylemek zor diğer bileşenlerle uyumuda çok önemli.
Yorum Gönder