Communicator 2.0.3 Yayınlandı

27 Kasım 2009 0 yorum
Daha önceki sürümünde Türkçeye çevirdiğim e-bülten bileşeni comminicator yeni sürümü yayınlandı. Bes adet hata düzeltilmiş ve sitenizde bültenleri okuma izninin kimlere verileceği, üreticinin sitesinde bağlantı verilip verilmemesini değiştirebileceğiniz ayarlar eklenmiş. Paket içine birde ayarlar için ingilizce bir kullanma klavuzu eklenmiş. Yenilenen abonelik modülünede buradan ulaşabilirsiniz
Yeni sürüme geçmek için eskisini kaldırmadan yenisini kurmanız yeterli. Bu sürümde dil dosyasını güncelledim artık içinde arama botunun ve modülünün dil dosyalarıda geliyor. aynı şekilde dil dosyasınıda joomla eklenti kurma bölümünden yükleyerek güncelleyebilirsiniz.

Communicator 2.0.3 Bileşen indir

Communicator 2.0.3 Türkçe dil dosyası indir

Kunena 1.5.7 Yayınlandı

18 Kasım 2009 0 yorum
Kunena yeni sürümünü bugün itibariyle yayınladı. Bu sürümde güvenlik güncellemesi olarak geçtiğinden forumunuzu güncellemelisiniz. Daha önceki sürümlere göre daha fazla değişiklik yapılmış öne çıkanları jomsocial ve bu günlerin popüler bileşenlerinden Alphauserpoints entagrasyonu olmuş. Artık kullanılmayan karma özelliğinin yerine puan kazanma olayı bu şekilde halledilmiş. Jomsocial kullanıcılar içinde iyi bir haber var artık son etkinliklerde forumda yapılanlarda çıkıyor. Beş adet güvenlik sorunu ve hız konusunda iyileştirmeler içeriyor. Sürüm notlarına şuradan bakabilirsiniz.
Bir önceki sürümde ele aldığım dil dosyası için bu sürümde de 100 kadar satırı tekrar düzenledim. Ayrıca bu sürümde eklenen yeni yerleri de ekledim. Dil dosyasındaki değişiklikleri şuradan görebilirsiniz. Bir çok değişikliğin yapıldığı dil dosyanızıda güncellemenizde fayda var. Kunena 1.5.7 bileşeni ve dil dosyasını aşağıdan indirebilirsiniz. Güncellemek için eskisini kaldırıp yenisini kurmanız yeterli.
Kunena alternatif simge setini buradan indirebilirsiniz.

Kunena 1.5.7 Bileşen indir

Kunana 1.5.7 Türkçe dil dosyası indir

Joomla İçin Bir Kaç Yeni Proje

16 Kasım 2009 2 yorum
Bugün joomla için geliştirilmiş bir süredir takip ettiğim yeni projelerden bahsetmek istiyorum. İlk iki projenin bir kaç ortak noktası var. İkisininde nooku framework ile hazırlanmış olması bunların başında geliyor. İkiside henüz yayınlanmadı ve çok göz alıcı çalışmalar olarak gözüküyor. Üstelikte açık kaynak olarak geliştiriliyorlar. Bahsedeceğim Üçüncü projemizi ise beta olarak kullanabilirsiniz.
Bu girişten sonra biraz projelerden bahsediyim.
İlk projemiz ninjaforge ekibi tarafından hazırlanan ninjaboard. Evet bu bileşen hiç de yabancı değil hatta uzun bir süredir yayında fakat konumuz olan yeni sürümü yani v1. Bu sürümde olağan dışı bir gelişme varmış gibi gözüküyor. Henüz yayınlanmadığı için fikir edinmek için verilen resimlere göz atmakla yetiniyoruz. Şuradaki yazıdaki resimlere bakarak kunena ve agora forumlarıyla bir çok temadaki karşılaştırılmış görüntülerini inceleyebilirsiniz. Yönetim kısmı içinse şuradaki resimleri inceleyebilirsiniz. Bileşenin bir ay kadar önce yayınlanacağı duyurulmuştu ancak gecikme oldu. Bileşenin yayınlanması için Nooku Framework 0.7 nin beklendiği söyleniyor. Yayınlandığında joomla forumları için güzel bir alternatif olacak gibi duruyor.

İkinci projemiz bu günlerin en popüler konularından sosyalleşme bileşenlerimizden :) Anahita
Dediğim gibi nooku ile yazılmış ve henüz yayınlanmadı. Jomsocial için sıkı bir rakip gibi gözüküyor. tabi tutarsa. Ağır aksak ilerleyen community builderdan hala vazgeçemediğimizi düşünürsek bu işler hiç belli olmuyor. Bileşenin indirilebilir sürümünün aralık 2009 gibi yayınlanması planlanıyor o zamana kadar sadece resimlerine bakarak yetinmek zorundayız. Şuradaki ekran görüntülerine bakarsanız biraz olsun anahitanın farkına varabilirsiniz. Özellik listesine bakıncada insanın iştahı kabarıyor. Birde ücretsiz olursa tadından yenmez artık.

Üçüncü bileşenimizi indirip kendi gözlerimizle görebiliyoruz. Flexicontent.
Sanırıp indirip kullanabildiğim için bu bileşeni şimdilik diğerlerinden daha çok sevdim. Bu günlerin gözde konularından bir cck bileşeni (k2, zoo, v.b.) Bileşeni tanımlamak istersem quickfaqyu almışlar içine k2 katıp zoo ile karıştırmışlar. bileşen şu anda beta4 sürümünde yani hala ilerlemesi için önünde yolu var. Ancak şu anki haliyle bile benim için çarpıcı özellikler sunuyor. Joomlanın kendi içerik yönetme kısmını ve oradaki tüm makaleleri alıp istediğimiz alanları eklememizi sağlıyor. Bu tip bileşenleri anlatmak çok zor yapabilecekleriniz neredeyse sınırsız. Bilenler cck yapısını biliyor zaten. Daha fazla uzatmadan Anlatmak için kendi sitesine başvuruyorum.Sitenin indirme bölümü dahil tamamı bu bileşen ile yapılmış. Şuradaki sayfada yandaki menüden özelliklerine göz atabilirsiniz. daha basit anlatmak için joomla liste görünümünü şuradaki gibi, içeriklerinizin görünümünüde şu sayfadaki gibi (bileşen indirme sayfası) yapmak için hiç kod bilginiz olmasa dahi bileşeni biraz kurcalayarak mümkün olacak bir şey. İlk hazırlama aşamasında bu bileşende fazla zaman geçirmek gereksede site geliştikce büyük kolaylık sağlayacaktır.

Bir haberde kısa bir süre önce yayınlanıp şimdiden kendine yer edinen acesef hakkında. Popüler joomla seo blogu alledia bileşen hakkında bir inceleme yazısı yayınlamış şuradan inceleyebilirsiniz.

hwdVideoShare 2.1.4 Türkçe

10 Kasım 2009 6 yorum
Bu aralar bileşenlerde bir güncelleme yok bende böylece yeni dil dosyalarıyla ilgilenebiliyorum. Yeni bileşenimiz hwdVideoShare. Aslında bileşen yeni değil sadece dil dosyası yeni uzun bir süredir geliştirilen bir bileşen son sürümünü de geçen hafta yayınladı.
Bileşeni kısaca anlatmak gerekirse sitemizde ister kendi yüklediğimiz videoları istersek diğer sitelerden eklediğimiz videoları yayınlamaya yarıyor. Aynen Türkiyede daha popüler olan Seyret Bileşeninde olduğu gibi.
Bileşenin ücretsiz sürümünün yanında ücretli bir sürümüde var. İkisinin arasındaki fark sadece eklentiler de bileşen tamamen aynı. Ücretsiz sürümünde youtube ve google video eklentileri geliyor, ücretli olandaysa bir çok siteden video eklemenizi sağlayan eklentilerin yanında jomsocial, community builder entegrasyonu ve modülleride geliyor. İki sürüm arasındaki farkı şuradaki tablodan görebilirsiniz.

Bileşene kendi bilgisayarınızdan yüklediğiniz videoları dönüştürerek kullanıyor bunun için sunucunuzda gerekli yazılımların olması gerekiyor. Diğer sitelerden (youtube,google v.b.) eklediğiniz videolarıda aynı kendi yüklediğiniz videolar gibi kendi oynatıcısında gösterebiliyor. Seyretten farklı olarak ücretsiz sürümdede bu özellik mevcut.

Bileşenin ilgimi çeken bir özelliğide içerik eklentisi oldu. Bileşene yüklenen videoları basit bir kod ile içerik içinde videoları yayınlayabiliyorsunuz. Nasıl çalıştığını görmek için şuradaki demosuna bakabilirsiniz. Ayrıca basit ve çok çeşitli özelleştirme seçenekleri sunuyor. Temasını basit html bilgisiyle düzenlemenin yanında video oynatıcısı olan jwplayer için ayarları kolayca yapabiliyorsunuz sadece bir adresini yazarak oynatıcı için tema (skin) video için logo kullanmanızda mümkün.
Bir çok bu işi yapan sitede olduğu gibi videolarınız üzerinde reklam yayınlayabilmeniz içinde bir eklentisi mevcut.

Türkiyede youtube engelli olmasa ücretsiz sürümü kaçırılmıyacak bir fırsat olurdu. Şimdi de ücretli sürümündeki eklentilerle bir çok siteyi kullanabilirsiniz.
Neden bahsettiğimizi anlamak için demo adresine şuradan bir göz atabilirsiniz. Karşılaşabileceğiniz sorunları çözmek için ayrıntılı bir dökümantasyon servisi bulunuyor. forumlarında da bir çok sorunun cevabı var.

Birde benim karşılaştığım ufak bir sorunun çözümünü yazayım: Sitenize internet explorer ile baktığınızda sorun çıkıyorsa: General Settings - Ayarlar sekmesinde "Internet Explorer "Operation Aborted Error" Fix" ayarını evet olarak seçin muhtemelen sorun hallolacaktır.

Not: Ancak Ücretli sürüme geçtikten sonra paket içinde Türkçe dil dosyasının olduğunu gördüm. Sanırım pakete yeni eklenmiş. Eğer bu dosyayı kullanan varsa Bence buradaki yeni dil dosyasını indirip güncellesin.

Buradaki dil dosyası sadece yeni sürümler içindir 2.1.4 sürümünden eski bileşenler için kullanamazsınız. Kullanmak için ilk önce bileşeninizi güncelleyiniz. Dil dosyasını indirip Joomla eklenti kurma bölümünden kurduktan sonra, hwdvideoshare ayarlarından seçmeniz gerekiyor. Ayrıntı için paket içindeki dosyayı okuyabilirsiniz. Aşağıdaki indirme sayfasında bileşeni indirmek için lisansı onaylayıp downloanda tıklayın.


hwdVideoShare 2.1.4 Bileşen indir

hwdVideoShare 2.1.4 Türkçe Dil Dosyası indir